Svarteper – et morsomt kortspill for barn

Svarteper kommer trolig fra gammelt av der man skulle avgjøre hvem som måtte betale for noe, enten det var en finere middag eller et parti med smugler-brennevin. Hvor det kommer fra er usikkert, men man finner navnet i mange land. Man kan anta at det stammer fra det nederlandske språket der de snakker om tjeneren til Sankt Nikolaus, som vi i dag kaller julenissen. Denne tjeneren kalt Zwarte Piet, delte ut godterier til barna tidlig i desember under en årlig tilstelning. Det var kanskje han som måtte være denne personen dette året som ble Svarteper.

Man bruker også Svarteper i dagligtale, som et uttrykk for at noen ble sittende igjen med regningen eller bli den tapende part. I dag kjenner vi også til figuren Svarte Petter i Disney-serien. Der fremstilles han som en skurk som så vanlig sitter igjen med svarteper tilslutt.

Svarteper kan spilles med egne spillkort, men også med den vanlige kortstokken man er vant med fra andre spill.

Vanlig Svarteper

I denne versjonen skal alle kort deles ut, bortsett fra kløver knekt. Spillerne skal ta kort fra motstanderne ved å trekke ut et kort som de ikke ser framsiden på. Når de får par, kan de legge disse ned. Etter hvert blir kortsamlingene på hånden mindre og mindre og en spiller vil sitte igjen med et særdeles dumt kort, nemlig Svarteper. I den vanlige versjonen er det spar knekt som er Svarteper.

Annen versjon med kortstokk

En annen versjon av Svarteper, kalt ”Kongen og betjenten”, kan også anvendes. Man spiller da i to faser, fortsatt uten kløver knekt.

Man begynner den første fasen ved å dele ut fem kort til hver spiller. Resten av kortene legges i en haug på bordet med siden ned. Nå skal man etter tur plukke inn kort, og legge ned parene man får etter hvert. Man må hele tiden ha minst fem kort på hånden, så lenge det er kort på bordet.

Nå er det klart for neste fase. Denne fasen er akkurat som vanlig Svarteper, der spilleren som til slutt sitter igjen med spar knekt har tapt og utnevnes til kveldens betjent. Den som har fått flest par, er kveldens konge.

Svarteper med egen kortstokk

Denne kortstokken er illustrert med mange forskjellige par, enten det er lærerinnen og læreren, eller den dresskledde herren og hans frue. Kortstokken består av tolv par og en svarteper. Når kortene deles ut, skal man holde dem slik at ikke motstanderen ser kortene. En eller annen rundt bordet har Svarteper, men det er ikke sikkert det er samme person som har kortet når spillet går mot slutten. Man samler kortene enkelt ved at alle kortene er nummerert. Det er ikke alltid like forståelig hvilke par som hører sammen. Derfor er det kjent at de også har et nummer. 11 går samme med 11 også videre. Det som sitter med Svarteper til slutt blir som kjent Svarteper. Før hente det man fikk en svart prikk på nesen. Men så langt trenger man ikke ta det.

Svarteper i alle varianter passer for små barn helt ned til 3-4 år dersom de får hjelp av en voksen. Det kan være lurt å være den som blir Svarteper av og til, sånn at man påtar seg den rollen. Da blir det ennå artigere for barna.

Svarteper er en fin måte å lære barna å tape og vinne med samme sinn, og at det som oftest er hver sin gang å bli Svarteper. Og har man litt godteri å dele ut innimellom, så blir Svarteper populært i de fleste hjem med småbarn i.