3 spill å prøve med familien denne helgen

I lang tid har det vært en tradisjon å samle sammen både familien og venner rundt bordet for å spille et slag kort. Dette gjøres både her i Norge og rundt om i hele verden. Kanskje er det ofte hytteturer eller andre anledninger hvor familien oftest samles for å spille sine favoritt kortspill og da er det hyggelig med kortspill som passer like godt for både barn og voksne.

Det finnes uendelig mange typer kortspill, noen vanskeligere enn andre og noen enklere. De som kanskje kommer med noen flere regler enn andre er ofte de som mange glemmer om de ikke spilles med jevne mellomrom. Her har vi plukket ut noen av de beste kortspillene for hele familien og oppsummert reglene i spillet.

Kortspill for hele familien

Neste gang familien skal samles for en runde eller to med kort, hvorfor ikke prøve noen av våre egne favoritter? Det er mange spennende favoritter å velge mellom.

President

Dette er et spill som passer perfekt for 3-5 spillere. Hele kortstokken deles ut til spillerne og settes i gang ved at spilleren som har fått ruter tre, ett eller flere kort må legges ut. Spilleren som kommer sist i runden er «bomsen» og vil være den som starter de påfølgende rundene.

Spilleren som starter i hver runde kan legge enkle, doble, triple eller fire like kort. Neste spiller må følge i stegene til den første spilleren ved å legge et kort i samme verdi eller høyere og må alltid spille med det samme antallet kort som forrige spiller. Bunken er ute når siste spilleren legger ut kort og legger da ut kort til en ny runde, kan ikke spilleren må han stå over og neste spiller fortsetter. Det er spilleren som blir kvitt alle sine kort som vinner, men spillet fortsetter til det kun er en som sitter igjen med kort på hånden.

Vinneren vil få tittelen president.

Spardame

Dette er et spill som passer for 3 spillere og oppover. Målet i dette kortspillet er å sitte igjen med færrest mulige poeng og det er hele kortstokken uten jokerne som taes i bruk. Det er også mange ulike måter å telle poeng på i dette spillet, men de fleste bruker reglene fra den amerikanske varianten.

Kortene har følgende verdier:

  • Ruterknekt: 100 minuspoeng
  • Hjerter-kort: 10 poeng
  • Hjerter-ess: 20 poeng
  • Spardame: 100 poeng

Alle spillere skal ha like mange kort, det som er til overs av kortstokken legges til side. Det vil være spilleren som legger ut det høyeste kortet av samme slag i løpet av runden som får stikket, den samme spilleren vil også være den som legger ut kort i den neste runden. Om en spiller ikke har noen kort av samme slag, kan det legges på andre kort. Personen med færrest poeng når alle kort er spilt gjennom er vinneren.

Canasta

Dette er spill som passer perfekt for 4 spillere. I Canasta vil to kortstokker brukes, sammen med 4 jokere og målet i spillet er å samle sammen 5 000 poeng ved å bygge opp serier med like kort. Både jokere og toere brukes som jokere mens treere er spesielle. Om noen har spilt på spilleautomater før, kan funksjonen til jokere i dette kortspillet sammenlignes med den i slots. Alle røde treere kan legges frem på bordet når de trekkes og deretter erstattes ved å trekke et nytt kort fra bunken. Den sorte treeren vil sperre «kastebunken», noe som gjør det umulig å trekke inn den mens en sort treer ligger på toppen.

Andre kort har følgende verdier:

  • Fire-syv: 5 poeng
  • Åtte-konge: 10 poeng
  • To og Ess: 20 poeng
  • Joker: 50 poeng

11 kort skal deles ut til hver spiller, deretter legges det øverste kortet i buken ned. Spilleren som starter trekker ett kort fra bunken eller må trekke inn kastebunken. Kravet for å starte med å ta opp kastebunken vil øke med intervaller ut fra antallet poeng de andre spillerne har samlet sammen tidligere.

Dersom en spiller vil ta inn kastebunken, må det øverste kortet i bunken legges ned og må øyeblikkelig brukes for å skape en serie. Spilleren kan deretter legge ubegrenset med serier som må bestå av minimum to like kort og inneholde minimum tre kort. Spilleren vil deretter avslutte sin tur ved å legge et kort på kastebunken.

Slik fortsetter spillet frem til ett av lagene har fått serier med syv like og en av spillerne på laget kvitter seg med alle kort på hånden sin.