Kortspill før og nå

Korspill er populært og stadig nye varianter lanseres på markedet.

Her er en liste over ni kortspill som har blitt oppfunnet og populære de siste årene. Disse spillene har introduksjoner av nye konsepter, eller innovative vrier på eksisterende spillmekanikker, og tilbyr en frisk og engasjerende opplevelse for spillere:

 1. Exploding Kittens (2015) – Dette er et strategisk og humoristisk kortspill hvor spillerne trekker kort til de trekker en «eksploderende kattunge«, som umiddelbart slår dem ut av spillet, med mindre de har et kort som kan avverge eksplosjonen.
 2. Unstable Unicorns (2017) – I dette strategiske kortspillet bygger spillerne en armé av enhjørninger. Målet er å være den første til å samle en viss mengde enhjørninger i stallen sin, mens man saboterer motstandernes fremskritt.
 3. Sushi Go Party! (2016) – En utvidet utgave av det populære kortspillet Sushi Go!, hvor spillere prøver å sette sammen den beste sushimåltiden fra et roterende utvalg av kort. Denne versjonen tilbyr mer variabilitet og støtter opp til åtte spillere.
 4. The Mind (2018) – Dette unike spillet utfordrer spillerne til å synkronisere sine sinn for å spille kort fra hendene sine i stigende rekkefølge uten å kommunisere. Spillerne må stole på timing og intuisjon. Spillet finnes også ofte i de fleste nye casino.
 5. The Crew: The Quest for Planet Nine (2019) – Et samarbeidende trikse-basert spill hvor spillerne er astronauter på en romferd der de må fullføre 50 ulike oppdrag ved å vinne triks som inneholder spesifikke kort.
 6. Codenames: Duet (2017) – En to-spiller-versjon av det populære spillet Codenames. Spillerne arbeider sammen for å finne alle de riktige ordene basert på ledetråder fra hverandre innen tiden går ut.
 7. Wingspan (2019) – Selv om dette primært er et brettspill, inneholder det over 100 unike fuglekort og benytter kortspillmekanikker. Spillerne er fugleentusiaster som søker å oppdage og tiltrekke seg de beste fuglene til deres nettverk av dyrelivspreserver.
 8. Throw Throw Burrito (2019) – Et kortspill møter dodgeball. Spillerne samler kort for å tjene poeng, men må unngå burritoer som kastes av motstandere basert på kortspillets signaler.
 9. Fox in the Forest Duet (2020) – En to-spiller samarbeidsversjon av det populære trikse-baserte spillet Fox in the Forest. Spillerne jobber sammen for å bevege seg gjennom skogen uten å gå seg vill, ved å vinne triks og kommunisere indirekte gjennom spillmekanikkene.

Disse spillene viser mangfoldet og kreativiteten i moderne kortspilldesign, hvor nye ideer kontinuerlig utfordrer og utvider sjangeren.

Og så har du de gode gamle som aldri går av moten. Kortspill har en lang og variert historie, med mange av de tidligste spillene som har utviklet seg over århundrene. Her er noen av de eldste kjente kortspillene i verden:

 1. Karnöffel – Dette tyske kortspillet dateres tilbake til 1400-tallet. Det er anerkjent som et av de aller første kortspillene i Europa og spilles fortsatt i enkelte regioner.
 2. Tarot – Opprinnelig utviklet for kortspilling på 1400-tallet i Italia, er Tarot fortsatt populært både som et spill og i tarotkortlesing. Det tradisjonelle italienske Tarot-spillet er fortsatt aktivt spilt, spesielt i regioner som Piemonte.
 3. Maw – Et irsk kortspill fra 1500-tallet, betraktet som en av de tidligste forfedrene til det moderne spillet Euchre.
 4. Ombre – Opprinnelig fra Spania på slutten av 1500-tallet, dette trikse-baserte spillet ble ekstremt populært over hele Europa og er spesielt kjent for å være spilt av karakterene i Alexander Pope’s dikt «The Rape of the Lock.»
 5. Basset – Dette italienske kortspillet var svært populært blant den europeiske adelen på 1600-tallet og var kjent for sine høye innsatser.
 6. Piquet – Dateres tilbake til tidlig på 1500-tallet i Frankrike, Piquet er fortsatt populært og betraktes som et av de klassiske kortspillene for to spillere.
 7. Primero – Dette spillet, som også stammer fra 1500-tallet, er kjent som «pokerens mor» på grunn av sine likheter med det moderne pokerspillet. Det var ekstremt populært i Renessanse-Europa.
 8. Cribbage – Selv om Cribbage slik vi kjenner det i dag ble formalisert av Sir John Suckling på 1600-tallet, stammer dets spillmekanikker fra et tidligere spill kjent som «Noddy.»

Hvor mange spiller kort egentlig?

Det er vanskelig å angi et nøyaktig tall for hvor mange registrerte kortspillere det finnes i verden, da dette varierer sterkt avhengig av hva som defineres som en «registrert» spiller og hvilke typer kortspill som tas i betraktning. Kortspill spenner over et bredt spekter fra uformelle spill som spilles hjemme til mer organiserte kortspillturneringer og online plattformer hvor spillerne registrerer seg.

For noen spesifikke kortspill, spesielt de som spilles i konkurransedyktige eller profesjonelle miljøer, som bridge eller poker, kan det finnes mer nøyaktige tall. For eksempel:

 1. Poker: Det finnes flere online poker-nettsteder hvor spillere må registrere seg for å delta. Med millioner av brukere registrert på plattformer som PokerStars, 888Poker, og andre, kan antallet registrerte pokerspillere anslås til mange millioner globalt.
 2. Bridge: World Bridge Federation og andre nasjonale bridgeforbund har tusenvis av registrerte medlemmer. Bridgeklubber og turneringer krever ofte at deltakere er registrerte medlemmer for å delta i organiserte spill.
 3. Magic: The Gathering: Dette populære kortspillet har en omfattende turneringsstruktur med registrerte spillere. Wizards of the Coast, firmaet bak Magic, har organisert spill og turneringer som tiltrekker seg tusenvis av spillere over hele verden.
 4. Online kortspillplattformer: Nettsteder som tilbyr et utvalg av kortspill, inkludert de for tradisjonelle spill som hjerter, spardame, og rummy, har også betydelige antall registrerte brukere.

Samlet sett, mens det er utfordrende å gi et nøyaktig globalt antall registrerte kortspillere på grunn av den store variasjonen og spredningen av kortspill, kan det være trygt å si at det dreier seg om titalls, om ikke hundretalls millioner mennesker som nyter disse spillene i en mer formell eller registrert kapasitet over hele verden.