Enkle kortspill for vennegjengen

Den tradisjonelle kortstokken vi kjenner til i Norge i dag, er den som inneholder 52 kort-pluss eventuelt 2 jokere. Disse jokerne benyttes kun i få enkelte kortspill, og derfor legges de som oftest bort når man spiller kort.

Man kan bruke jokerne i kortspillet ”Krig”. Andre kaller spillet ”Sveltihel” og formålet her er å ta alle kortene til motstanderen. Den som sitter igjen med alle kortene har vunnet. Et kort tas ved at man får en høyere valør enn den andre. Kortene legges på bordet samtidig og begge legges nederst i bunken til den som vant kortene. Får man lik valør, må man legge tre kort med baksiden opp. Deretter legger man et nytt kort med siden opp. Den som får høyest valør, tar alle kortene.

Dette kortspillet spilles gjerne av to gode venner, men det er ingen grunn til at ikke flere kan henge seg på. Man kan jo også lage dette om til en drikke-lek, der taperen av duellene må bunne en drink. (Dette kan man også gjøre på et nettcasino for norske spillere.)

Amerikaner og Mattis

Kortstokken består av fire symboler, og siden det er 52 kort totalt, betyr det at det er 13 kort i hver farge. De fire fargene heter hjerter, ruter, kløver og spar. Hjerter og ruter er røde, mens kløver og spar er svarte.

Amerikaner

I Amerikaner spiller 3-6 spillere med skjulte kort. Det er om å gjøre å ta stikk for å klare budet man har gitt. Man tar kort i stikk, og man byr alt fra 8-17 stikk, alt avhengig av hvor mange spillere det er med.  Det er først dersom man klarer alle stikkene selv, man får Amerikaner, og dermed 52 poeng. Den som får rangen, vil alltid etterspørre et kort, og den som har kortet blir makkeren. De to må til sammen klare antall stikk som er budt.

Man byr gjerne høyt fordi man har en god trumf-serie, altså en farge som man sitter godt i. Det vil si at man enten har mange kort i trumfen, og satser på at makkeren har resten, eller at man sitter med de høyeste kortene i trumfen, men samtidig har veldig høye kort i de andre fargene.

Klarer man budet sitt, får man antallet i poeng. Motstanderne får poeng etter hvor mange stikk de tar. Klarer man ikke budet sitt, men derimot ryker, får man denne summen trukket fra.

Omstokking av kortene kan skje dersom alle melder pass eller en person ikke får billedkort eller ess på hånden.

Man kan bli enig om hvor mye man spiller til, eller at vinneren er den med høyest sum etter en viss tid.

Mattis

”Mattis” er et annet spill som ligner litt på Amerikaner, men som foregår i to runder, innledende og andre runde.

Innledende runde starter med at alle trekker ut tre kort fra bunken, noe man skal ha under hele runden. Man bør ha i tankene at man skal ha kort man skulle kunne spille med i neste runde, derfor kan det være smart å se seg ut en trumf-sort. Men det finner man ikke ut før det er ett kort igjen. Dette skal ikke trekkes opp, men ligge med baksiden opp, helt til den som ”får” trumfen, får det. Han skal så vise dette kortet frem til de andre. Man skulle tro at dersom man ikke får noen kort, har vunnet, men slik er det ikke. Den spilleren skal være med i andre runde, så derfor får den alle de dårligste kortene fra de andre spillerne.

Nå skal man sette opp kortene etter farger, og deretter skal man kvitte seg med kortene. Den som fikk trumfen starter, og de andre må legge høyere kort i samme farge, eller trumfe. Dette kan koste dyrt dersom man har få trumf, for har man ingen, må man trekke inn det kortet med lavest valør.

Den som er kvitt kortene først har vunnet.