3 kortspill som hjelper den kognitive helsen

Kortspill er noe som nesten alle kan dra nytte av, uansett alder. Enten man spiller kort som selskapslek, i sosiale sammenhenger eller som pengespill, fører kortspill med seg mye positivt. Det først folk tenker på er nok at det er morsomt, utfordrende og ikke minst veldig sosial å spille med andre.

Noe annet som man kanskje ikke tenker over, er at kortspill kan bidra til å forbedre den kognitive helsen. Dette gjelder spesielt for de som er blitt godt voksne.

Foto: Dylan Clifton

Hva er kognitiv helse?

Før vi ser på hvilke kortspill som kan hjelpe den kognitive helsen, kan det være greit å slå fast hva kognitiv helse egentlig er. Kognitiv helse defineres som evnen til å tenke klart, lære nye ting og det å huske. Ofte sier man at det å holde hodet skarpt, og være klar i tankene er en god beskrivelse av kognitiv helse.

I og med at kortspill kan være utfordrende og får deg til å tenke før du tar valgene dine, bidrar det til å holde hodet skarpt og forbedrer eller sørger for at den kognitive helsen ikke forverres.

Poker

Poker er et populært spill som ofte assosieres med casino, men det er også et ypperlig spill som kan brukes til å hjelpe den kognitive helsen. I poker kan det være mange deltakere, så det er et perfekt spill for å involvere så mange som mulig til å bli med på moroa. Man må ikke spille om penger for at poker skal være morsomt, det kan være nok å spille om heder og ære, eller finne på andre morsomme premier. Poker krever at man tenker over hvert eneste trekk, samtidig som man også må prøve å lese og analysere hvilke kort motstanderne har. Det er derfor ypperlig for den kognitive helsen.

Bridge

Bridge er et klassisk kortspill der fire personer spiller mot hverandre i par. Spillet er populært blant folk i alle aldre, men er spesielt populært som et selskapsspill blant de godt voksne. Det er også et spill som det arrangeres mange turneringer i, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Bridge er et veldig kjekt spill for den kognitive helsen, og det at man spiller i par gjør at man i tillegg til å fokusere på seg selv, også må ta medspilleren med i alle betraktninger.

Kabal

Noen ganger har man ikke anledning til å spille med andre, og da er kabal et perfekt spill som du kan spille helt alene. Det eneste du trenger er en vanlig kortstokk. Det finnes imidlertid varianter av kabal som kan spilles med andre. Spillet går ut på å legge alle kortene i en bestemt orden. Som oftest er dette i bunker med stigende eller fallende rekkefølge for hver enkelt farge eller sort.

Selv om kabal har et visst element av hell og tilfeldighet i seg, er det også avhengig av hvilke valg spilleren tar. Man må derfor være skjerpet og analysere valgene man tar, og dette er en av grunnene til at kabal også er et spill som promoterer god kognitiv helse.

Ikke glem den sosiale biten

Den sosiale biten som man får når man spiller kortspill med andre, skal heller ikke legges skjul på. Kognitiv helse er kun en del av hjernens totale helse, og det å få sosialisert med andre samtidig som man spiller kortspill, er positive uansett hvordan man ser på det.