Tid for hytteliv, spill og kos


Kortspill og hyttekos er for mange en og samme sak.. Foto: pixabay.com

Det nærmer seg tiden da mange av oss tar frem skiene og drar til fjells for å spa frem hytta fra et sted der under snøen. Etter å ha gravd frem døra og fått hytta god og varm, er det rein sjelebot å finne frem kortstokken for litt hyttekos.

En klassiker for de litt mer erfarne kortspillerne

For mange er Amerikaner det ultimate kortspillet på hyttetur – en klassiker som skaper engasjement og får frem vinnelysten hos de aller fleste. Det kan minne litt om Bridge, der man også spiller om stikk, men her spiller ikke makkerne på faste lag. Når kortene er delt ut tar man en budrunde, og vinneren av den spør etter et kort i den fargen han eller hun velger som trumf fra de andre spillerne. Klarer makkerne seg imellom å ta like mange stikk som man har meldt, får vinner av budrunden dobbelt så mange poeng for antall stikk som er budt, mens den andre får den samme. Poengsummen er den samme selv om man tar flere stikk enn meldt. Man kan være alt fra tre til fem spillere, og hele kortstokken brukes. Spillet går rett hjem hos de fleste aldersgrupper, men kan være for komplisert og kjedelig for de minste i familien.

Kortstokken er fast inventar i de fleste hytter. Foto: pixabay.com

En sikker vinner hos både de yngste og de eldste


For familier med yngre barn, er Gris alltid et morsomt kortspill for både store og små. Her kan man være mellom tre og åtte spillere, og hele kortstokken brukes i dette spillet også. Hver spiller får utdelt seks kort, og resten av kortstokken legges på bordet med fargen ned. Her dreier det seg om å samle alle kortene i samme farge, og spilleren som åpner omgangen, starter med å gi fra seg et uønsket kort til sidemannen (husk å legge kortet med fargen ned, for ingen andre enn personen som får det skal se det) og trekke et nytt fra bordet. Den som klarer det først, har vunnet omgangen. I stedet for å kaste kortene på bordet, gir man da et tegn som er avtalt på forhånd (f.eks. sette en tommel på bordkanten), og den som sist oppdager dette, blir omgangens taper og får bokstaven «g». Slik fortsetter rundene til en av spillerne får alle bokstavene i ordet «gris», og blir den stakkars taperen av spillet.

Det er også håp for deg som ikke er så glad i kortspill

Det er ikke alle som er like glade i kortspill, eller kanskje er alene på tur, og til dere – fortvil ikke! Nå i disse tider har de fleste tilgang til internett også på hytta, og med nettbrettet eller laptopen kan du finne absolutt alle tenkelige spill. For de som elsker adrenalin-boost og spenning, er blackjack, rulett og baccarat like tilgjengelig på hytta som hjemme. Har du derimot sansen for å risikere å gå fallitt og samtidig elsker brettspill, er Monopol det rette spillet for deg. I alle fall hvis du har en god porsjon tålmodighet i tillegg!

Uansett om du er alene, med familien eller vennegjengen på hytta, er det alltid fint å kunne koble av med et spill etter snømåkingen, skituren eller piling på vannet.