Andre ting man kan gjøre med kort
Kortspill er en morsom selskapslek mellom 2 eller flere mennesker. I kortspill skal man konkurrere om å oppnå høyest score eller bli kvitt kortene fortest mulig. Det finnes tusenvis av kortspill som mennesker spiller. Enten for heder og ære eller så er det en pengesum med i spillet.
Men kortstokken med de 52 kortene fordelt på 4 sorter av forskjellig valør, kan da brukes til så mye annet.
Korthus
Et korthus har blitt et språklig uttrykk, og omtaler noe som ikke er så veldig solid eller gjennomtenkt. Et korthus raser fort og plutselig ned, det skal bare et lite vindkast til. Det er desto artigere å få til å bygge et korthus av de tynne kortene. Korthuset kan bygges som et høyhus eller en pyramide. Det som er interessant er at jo høyere huset blir, jo større er risikoen for at det raser ned. Det er derfor ikke lov til å bruke lim eller tape for å få korthuset til å stå oppreist. Da har man jukset.
I serien ”House of Cards” kan man se hvordan politisk spill med ulike interesser, løse kontakter og utro tjenere kan få huset til å ramle fortere enn man hadde tenkt seg.
Når man skal bygge korthuset, må man huske at man må være tålmodig og stø på hånden. Man må sette to og to kort sammen, slik at de står og man kan legge et kort flatt oppå. Da har man første ledd i korthuset, bestående av fem kort. Da er det 47 kort igjen, og det er bare å fortsette å bygge til man har klart oppgaven. Eller til mor kommer inn døra med boller, og da raser korthuset fordi hun åpnet døra fort.
Korttriks
Det er mange magikere som elsker å utføre korttriks. Det kan enten være å kaste dem flott opp i lufta, og fange dem fra den utrolige buen av kort. Eller det kan være tryllekunster når han forleder tilskueren til å tro noe, mens sannheten er noe annet. Plutselig drar han kortet opp bak tilskuerens øre, selv om han helt sikkert så at han la dem i hatten. Det kan også være tankeeksperiment, der kortkunstneren får tilskueren til å tenke på et kort, for så å manipulere fram det riktige kortet. Disse triksene er godt bevarte hemmeligheter, som bare noen får ta del i. Men i bunn og grunn handler det om logikk og illusjoner. Det finnes utallige bøker og litteratur på hvordan man skal bli en god kortkunstner, men det som er sikkert er at man trenger mange timer med øving før triksene sitter.
Regne med kort
For mange barn er kortspill en fin måte å lære matematikk og strategi på. Man kan telle kortene, samle dem i hver sin sort og telle dem igjen. Det står jo summen på kortene, og derfor kan de legge sammen tallene for å finne summen.
De kan fort finne ut at 13 * 4 = 52, fordi det er 4 sorter med 13 valører som totalt gir 52 kort. Dermed vet de også at halve kortstokken utgår 26 kort. Barn som skal lære brøkregning kan fort få bruk for kortstokken.
Pynt og dekorasjon
Mange bare elsker kort. De kan bli fine pyntegjenstander, eller brukes som plate under glasset ved en fin middag. En konge eller dame kan legges i jakkelomma som en indikasjon på hvem man er, eller bare for moro skyld. Med kortene kan man også lage fine girlandere, men da må man dessverre lage et hull i dem. Men man kan fortsatt spille en runde kabal med dem etterpå. For da er det ingen som sjekker om du jukser!