Hva kan man lære av poker?

Poker er et kortspill man tradisjonelt kaller et hasardspill. Det er fordi det medfører at man kan tape penger. Som en dårlig investering kan pengene plutselig være borte. Men man kan også vinne uhorvelige mengder penger dersom man både er heldig, men også utviser noen helt unike ferdigheter. For det er ikke bare flaks når man hører om folk som vinner millioner på poker. Det meste ligger i hvordan man byr og legger press på de andre spillerne. Å ha et pokerfjes er noe de fleste har hørt om, og det trengs i et kortspill som poker. Så hva kan man egentlig lære av poker?

Først litt fakta

Poker spilles i ulike varianter, der den såkalte Texas Holdem er den mest utbredte og kjente. I prinsippet handler det om å by innsats på de kombinasjonene man kan lage ved hjelp av sine to kort på hånden, med de kortene som legges på bordet. Kortene legges ut et etter et, med en bud-runde mellom hvert kort. Dermed vet man ikke utfallet før man må begynne å by. Dette kan medføre at man satser mye penger uten å få en kombinasjon som kan slå motstanderen. Dermed kan det være lurt å få de andre til å tro at man selv har gode kort. Dette er en egenskap som har fått mange mennesker opp og fram, uansett hvilken side av samfunnssiden de er på.

Invester på riktig sted til riktig tid

Det handler om å benytte de sjansene man får når man får dem. For som i livet generelt, vil man alltid få en sjanse. I poker er det ikke sikkert man trenger to ess på hånden, eller sjansen til en straight flush for å investere, det kan hende det holder med en kløver 6 og 7. For på bordet dukker det først opp en kløver 8, så 9 opp. Kommer det ikke kløver 5 eller 10 på riveren (det siste kortet som blir lagt ut), så har man ingenting. Kommer en kløver, uansett valør får man flush, men kommer en annen sort, har man i prinsippet ingenting. Det er nå viktig å se an situasjonen. Har man mye penger igjen (i poker spiller man med sjetonger som kan veksles inn i penger senere), kan det være lurt å kaste seg. Da taper man en viss sum, men er det på slutten, kan det være like greit å gå all in. Det er her det er smart å lære seg å lese ansiktsuttrykkene til motstanderne.

Menneskekjenner

En god pokerspiller er en god menneskekjenner. For det er ingen tvil om at de pokerspillerne som stadig vinner store turneringer, har lært seg å kjenne enkelte trekk ved sine motstandere. Et lite rykk i øyeviken kan være tegn på at han skjuler noe, eller en stadig urolighet med hendene eller føttene. Å lære seg å analysere omgivelsene kan komme til nytte i mange situasjoner i livet. Enten det er på en fottur i ødemarka eller i møte med nye mennesker. Mennesker er vant med å beskrive verden som den er, og når man ønsker å skjule noe, gjør man ufrivillige ting som avslører en. Dette kan man bruke i yrkessammenheng, enten man er en diplomat eller leder for et arbeidslag. Poker lærer en også at risiko kan ødelegge senere sjanser, eller føre til ufortjent gevinst. I poker lærer man også at det kan være smart å gå rolig ut, for deretter å satse mer. Det betyr at man må være en strateg og en tålmodig person. En som er tålmodig, vil som regel få det som han vil til slutt.