Rummy – hva er det?

Kanskje man skal sette i gang en ny trend, eller kanskje det er mange som spiller Rummy allerede. Det er vanskelig å si, men for de som ikke kan det, her kommer en liten innføring i det morsomme kortspillet. Det finnes flere varianter av kortspillet og man kan være mellom 2 og 6 spillere. Det er klart for en trivelig kortspillaften med vennene på norges beste nye casino.

500 Rummy

Rummy er et klassisk kortspill der formålet er å være den første som blir kvitt kortene sine. Det gjør man ved å melde stikk, og lage rekker på minst tre kort som passer sammen, for eksempel tre like eller i stigende rekkefølge. I tillegg kan man score poeng ved å legge ekstra kort inn i motstanderens rekke, dersom man har fortsettelsen på rekka. Det er viktig at disse er i samme sort. Runden er slutt når en spiller får lagt ut alle sine kort. Da skal man telle opp poengene, og stikk lagt på bordet gir pluss-poeng, mens kort man sitter igjen med på hånda, ja de gir minus-poeng.

Man spiller til best av 500 poeng, og på norsk kaller man denne varianten 500 eller 500 Rummy. Spillerne får 10 kort hver (med flere enn to spillere 7 kort hver), og i denne kortstokken skal det være med en joker. Der etter melder man stikk, og man må enten melde pass eller minst 6 stikk. De ulike sortene har ulik verdi. Derfor må man følge med hva slag kort man får utdelt. Kløver har den laveste verdien, så følger ruter, hjerter og spar. Jokeren trumfer alle kort i dette kortspillet.

Men først starter melderunden. Den som melder høyest, får trumfen. Man må avgjøre om man vil bruke en dårlig sort, eller om man skal gå for en god sort, selv om man har få kort i denne sorten.

Etter tur trekker man kort og prøver å legge ut kombinasjoner. Men før det er nestemanns tur skal man legge ut et kort man ikke vil spare på. Når en spiller har fått lagt ut alle sine kort i kombinasjoner, da er omgangen slutt.

Gin Rummy

Er man bare to spillere, kan man like gjerne spille kortspillet Gin Rummy. Gin Rummy er en variant av Rummy som kan spilles når man vil ha større tempo i spillet, og enda mer action. Det sies at kortspillet er en variant av Whiskey Poker, så den er bare å finne fram brennevinet og sette i gang.

I Gin Rummy er det om å gjøre å samle rekker av tre eller flere kort som passer inn, samme som i vanlig Rummy. En forskjell er at esset regnes som en, og jokeren ikke er med.

Man starter med å dele ut 10 kort hver. Ett kort legges på bordet, mens resten av kortene samles i bunken, hvor man trekker kort fra etter tur. Den som starter velger enten å ta inn kortet på bordet, eller det øverste i bunken. Enten man vil ha det eller ikke så må man legge ut et kort på bordet før nestemann kan spille. Når en spiller han gin, eller summen av de resterende kortene ikke overgår 10 poeng, da kan man vise frem kortene og runden avsluttes. Det kalles da en knock. Man kan også legge sine kort i motstanderens rekker dersom han ikke kalte gin, men ble avsluttet av en knock.

Poengfordeling

En gin gir en fast bonus på 25 poeng

I tillegg får man differansen av dødvekten (de kortene motstanderen ikke kunne lage en sekvens av), og siden man la gin, så blir dette summen av motstanderens dødvekt.

Når det knockes, blir fordelingen litt annerledes. Husk at alle kort som kan legges over til motstanderen hjelper på poengsummen. Det er viktig å ha lav dødvekt, fordi den med minst dødvekt, får bonusen samt differansen av dødvektene. En ruter 7 er for eksempel mer enn spar ess, kløver ess og kløver 4.