Double Solitaire – Kabal kan spilles med to

Ofte ser man på kortspillet kabal som et spill man kun gjør alene, og der oppgaven blir å overvinne kortstokken mer enn å vinne over en motstander. Allikevel kan man spillet det som heter Double Solitaire. Kortspillet har ikke noe eget navn på norsk, men direkte oversatt blir det dobbel kabal. Formålet med spillet er fortsatt å bli kvitt alle kortene, men samtidig har man en motstander som også vil gjøre situasjonen mer vanskelig. Spillet passer utmerket for to, enten det er på hytta eller en lang togtur. Blir man uenige kan den ene lese en bok, mens den andre fortsetter med en vanlig kabal.

Oppsettet – Double Solitaire

Man starter med å blande kortene godt. Noen mener at man må stokke kortene sju ganger for å få en perfekt miks, men uansett hvor mange ganger man stokker, er det ikke lov å jukse. Når man har stokket nok, legger man fire kort med siden opp midt på bordet. Deretter deler man ut resten av kortene til de to spillerne, et kort av gangen. Enten deler man direkte ut til spillerne, eller så velger man bunke etter at stokken er tom. I første spill trekker den som stokket bunken til slutt. Deleren velger sist, som en høflig gest.

Poenget med kortspillet – Double Solitaire

Formålet med spillet er å bli den første som er kvitt kortene. Denne spilleren har vunnet runden. Man kan spille så mange ganger man vil, og telle poeng. Man kan bli enig på forhånd hvordan dette skal foregå. For eksempel førstemann til 10 poeng.

For å bli kvitt kortene sine, må man legge dem ut. Man kan bare trekke kort i den rekkefølgen de ligger i bunken. Man kan kun legge kort i alternerende følge nedover på bordet, det vil si at man kan legge en svart dronning på en rød konge, etterfulgt av en svart knekt også videre. Eller en rød nier på en svart tier. Det er det de fire første kortene som avgjør. Man kan videre legge en rekke med kort oppe en annen rekke, men kun dersom det følger det samme mønsteret som den opprinnelige rekken.

Da vil man oppleve at det blir en åpen plass, og den kan man så fylle med det neste kortet.

Samtidig som man legger kortene vil man etter hvert få fram essene. Disse legges på siden av bordet, og her er det om å gjøre å legge kortene i oppadgående rekkefølge og med riktig sort og farge. Det vil si at kløver 2-3-4 også videre følger på kløveresset. Når man er tom for kort har man vunnet.

Så hvordan spiller man Double Solitaire?

Spiller 1 ser om han eller hun kan spille på en av de fire kortene i midten, eller om han fikk et ess, som kan legges på siden. Hvis spilleren kan legge ut et kort, kan denne spilleren fortsette å trekke kort, helt til han ikke har flere muligheter. Da går turen over til den andre spilleren. Det siste kortet må legges ved siden av spillerens bunke.

Så er det spiller 2 sin tur. I samme ånd, legger spilleren ut kort ettersom den har mulighet til dette. Men i tillegg kan nå denne spilleren også legge kort på motstanderens bunke. For eksempel trekkes det opp en rød treer. I bunken til motstanderen ligger en svart firer. Da kan spiller 2 legge kortet på bunken slik at motstanderen får flere kort. Spillere kan etter hvert også legge kort på motstanderens bunke fra sin egen bunke.

Når den første bunken er tom, får man snu den nye bunken som har blitt satt opp ved siden av. Dersom man ikke har noe ny bunke, har man vunnet.