Klassisk kortspill med stressfaktor

Kortspill er en aktivitet som skjerper hjerne og setter de små grå i fullt spinn. Noen kortspill er enkle og forutsigbare, mens andre setter krav til andre egenskaper. Det klassiske kortspillet Stress er et kortspill i denne kategorien. Den andre faktoren som gjør Stress til et allsidig spill, er at man kan spille det med 2, 3, 4, 6 eller 12 spillere. Man kan altså ta fram kortspillet om man bare er to som kjeder seg en kveld, eller man er en hel gjeng som er samlet for festligheter.

Formålet med Stress

Det er om å gjøre å få fire av hver på hånden, altså 4 konger eller tiere. For å kunne få fire like, må spillerne legge ned kort på bordet og plukke opp et annet tilfeldig kort. Det skal alltid være fire kort på bordet og fire kort i hver bunke. Når man har fire like på hånda, kan man legge kortene med siden opp. Når man har fått lagt ned alle kortene på hånda må man rope Stress!! Den som roper først har vunnet.

Man legger bunker med fire kort i hver. Det vil si at det er tretten bunker på bordet. Den siste bunken blir lagt i midten av bordet. Resten av bunkene blir fordelt på spillerne. Er det to spillere, får man 6 bunker hver altså 24 kort. Er man 3, fire bunker med seksten kort også videre. Først når man snur de fire kortene i midten, kan man ta opp kortene sine, det vil si man kan ta opp en bunke, etter tur.

Det er stress at det finnes andre måter å spille Stress på

Er man flere rundt bordet, kan det bli krangling og diskusjon. For noen har lært spillet på en annen måte. Denne måten passer best for to, men da kan det gå på tur, slik at hver spiller også får sin egen heiagjeng om man er samlet i stua.

De to spillerne i denne versjonen får utdelt tjuefire kort på hånda, og de resterende fire legges i på bordet med siden opp. Etter at man har blitt telt ned, tar man opp bunken med kort, slik at man kan sortere kortene sine. Det kan være smart å samle dem i en stigende rekkefølge. Man må prøve å bytte til seg kort ved å trekke et kort man trenger, og legge ned et man ikke trenger. Når man etter hvert får fire like, legges dette stikket ned. Når man legger ned det siste stikket og man er tom for kort roper første mann Stress og har vunnet runden.

Noen sammenligner Stress med kortspillet Rasken som er ev variant av Lingretto.

Formålet er å bli kvitt kortene sine så raskt som mulig. Det er ikke lov å skyve dem utfor bordkanten!

Man fordeler kortene slik. Hver spiller skal ha 20 kort fordelt på en bunke med 5 kort og en bunke med 15 kort. I midten skal det være fire bunker, med fem i den første, så en, en og til slutt fem. Da har man delt ut hele kortstokken.

Når man starter spillet, tar begge spillerne opp bunken med fem kort. Så snur begge spillerne samtidig de kortene som ligger alene i midten, ett hver. Så er spillet i gang. Man skal legge kort i sekvens oppover eller nedover. Man legger så mye man kan, men stopper det opp, trekker man kort fra bunken med 15 kort, men aldri så man har mer enn 5 kort på hånden. Kan ingen legge trekker begge kort fra siden (bunke med fem kort). Bruker man opp sidebunkene og ikke kan legge, blandes disse på nytt og legges i nye bunker på fem kort.