Kortspill – ferdighetsspill eller bare tilfeldigheter og flaks?

Det er noen diskusjoner som tilsynelatende aldri avsluttes helt, og samtalen om ferdigheter og flaks i kortspill er en av disse. Det finnes sterke meninger om denne saken, og hvorvidt poker er et ferdighetsspill har til og med vært tema i rettsaker. Det store mangfoldet kortspill gjør selvfølgelig ikke temaet enklere. Noen kortspill har utfall som kan beregnes enkelt, tilsvarende et enkelt og lettforståelig tilbud om cashback med en gitt prosent, andre kortspill har innfløkte regler og strategimuligheter – som heller kan sammenlignes med de mer kompliserte bonussystemene.

Selvfølgelig kan du bruke strategier og matematikk

Kortspill som bare involverer én spiller og huset er vanligvis enklere å analysere matematisk, fordi det helt enkelt er færre ukjente variabler. Spill som blackjack har selvfølgelig en mengde uforutsigbare faktorer, som hvilke kort som blir delt og hvilke sjanser som spilleren tar, men hva dealeren vil gjøre er gitt fra start.

La oss fortsette med blackjack som eksempel. Målet i blackjack er selvfølgelig å komme så nært 21 som mulig. Kortenes verdier er gitt, og dealerens handlinger i forskjellige scenarioer er også gitt. Hvilke kort som deles ut i en enkelt runde av spillet er selvfølgelig helt tilfeldig, men over svært lang tid er sannsynligheten for forskjellige kort også kjent. Det betyr igjen at det er mulig å beregne en «optimal» handling i hvert eneste scenario – det vil si et spill som over tid vil gi mest mulig tilbakebetaling til spilleren.

Å huske på slike strategier er selvfølgelig en type ferdighet, og det å for eksempel velge å stoppe når poengsummen er svært nær 21 er noe som er nødvendig for å oppnå greie resultater over tid. Noen spillere har også en evne til å telle kort, selv om denne ferdigheten ikke nødvendigvis har noe for seg når det benyttes flere kortstokker i et spill. I stort finnes det altså noen nødvendige ferdigheter i bunn, men det er selvfølgelig også tilfeldigheter og flaks som avgjør i et enkeltstående spill.

Andre mennesker gjør alt komplisert

Blackjack er et enkelt eksempel på et regelstyrt spill, poker med flere deltakere er et eksempel på spill der andre spilleres mer eller mindre rasjonelle handlinger også må være med i beregningen. Det finnes en mengde forskjellige modeller for hvordan mennesker og dyr oppfører seg i forskjellige valg- og forhandlingssituasjoner – spillteori er et eget akademisk begrep med bruk innenfor mange forskjellige fagområder.

Poker åpner for bruk av en rekke mellommenneskelige ferdigheter, de aller fleste tenker kanskje på det å bløffe og lure medspillerne. Det er ingen enkel taktikk, da den bygger på å faktisk spille uforutsigbart. Samtidig stiller poker og andre lignende spill krav til å kunne skjule diskret fysiske tegn, som du kanskje ikke en gang er klar over selv.

Det finnes en rekke profesjonelle pokerspillere, som over tid oppnår gode resultater. Det tyder selvfølgelig på at det finnes noen med helt egne ferdigheter innen poker og kortspill – samtidig som flaks og gode kort spiller en stor rolle også i profesjonelle turneringer.

Det er kanskje helt enkelt slik at vi må akseptere at kortspill er en kombinasjon av like deler flaks og ferdigheter. Noen grunnleggende kunnskaper er nødvendige for å mestre spillet, og så kommer flaks og tilfeldigheter på toppen av disse evnene.