Kortspill-klassikere man også kan spille med de små

Er ungene leie og vil finne på noe, men så har dere selv gått helt tom for ideer. Husker du plutselig på de koselige kveldene med kortspill hjemme hos vennen din, der du lærte både det ene og det andre kortspillet. Eller hytteturene med kortspill hver eneste kveld etter den lange skituren. Her er noen kortspill også barna dine kan være med på å spille.

Det finnes utallige kortspill, mange kompliserte spill hvor man både trenger taktiske evner og kunnskap. Andre er enklere, som for eksempel gris eller vri-åtter. Man skal huske på at unger ofte er mer ømfintlige for tap, derfor må man ikke legge så mye i det å vinne. Å legge alt i å vinne kan man heller gjøre når man f.eks. bruker norske spilleautomater, i sammenhenger med barn kan man fint legge bort vinnermentaliteten og bare slappe av i leken.

President

Barna har sikkert fått med seg at presidenten er en boms, og det er akkurat det dette kortspillet handler om. Man trenger ikke dra sammenligningen, men slik spiller man enkelt spillet som kalles både boms og president.

Del ut hele kortstokken til spillerne, og den som får ruter tre skal legge først. Minstemann kan være på mamma sitt lag, slik at alle får vært med. Senere er det bomsen som starter, den som kom på siste plass i forrige runde.

Nestemann legger et kort med samme verdi eller høyere. Slik går rundene til en sitter igjen med kort. En spiller kan legge opp til fire kort med samme verdi. Nestemann må i så fall legge fire like kort i en høyere verdi. Kan han ikke det sier man pass og må vente til neste runde. Det er vinneren som blir president, og taperen som blir boms. Spillet blir enda morsommere når man også tar med visepresident og viseboms.

Spardame

I Spardame må man i hvert fall være tre spillere, og jo flere jo bedre. Når man har fordelt kortene er det viktig å finne ut om alle har like mange kort. Er det noen som har flere, skal disse fjernes av en som trekker ut tilfeldige kort (man kan selvfølgelig fjerne antall kort på forhånd dersom man klarer å regne det ut). Det er kløver 2 som skal fjernes dersom man er tre spillere, og kløver 2 og ruter 2 dersom man er 5. I spardame tas det stikk, og den som legger det høyeste kortet i runden tar stikket. Mangler en spiller en sort som legges ut, må han forsake et annet kort. Det gis ikke poeng for stikkene, så det lønner seg ikke å få stikkene.

I stedet er det noen kort som har verdi. Spardamen gir 100 poeng, hjerter gir 10 poeng bortsett fra essen som gir 20 poeng. Totalt er dette 240 poeng fordelt på hver runde. Den som får lavest poengsum, vinner. Her er det viktig å ha en slurvete voksen som lar barna vinne hver gang. Sitter man igjen med hjerter på hånda sliter man altså, mens noen spiller med at ruterknekten gir minuspoeng.

Amerikaner

Apropos dumme presidenter og førstedamer, så kan også barna lære seg amerikaner. Det er i motsetning til spardame, om å gjøre å ta de stikkene man byr. Man byr stikk ettersom man tror at en selv og en makker klarer brasene. Spiller man mange runder, legger man sammen stikkene man klarte. Klarer man ikke stikkene som man bydde, får man disse poengene trukket fra sin opprinnelige score. Det andre laget får like mange poeng som de tar stikk.

Amerikaner spilles slik at når kortene er delt ut, så begynner sidemann å by. Man kan enten by over eller passe. Tror man at man klarer alle stikkene byr man amerikaner. Den som får spillet, velger en trumfsort. Det er ofte en god sekvens han har i trumfen, men mangler for eksempel knekten. Dermed spør han etter knekten, og den som har den, blir makkeren. Det er nå makkeren sin tur å legge først, og oppgaven hans er egentlig å få den andre inn i spillet igjen. Det kan han gjøre ved å legge en sort han ikke tror at medspilleren har, slik at han må trumfe, og altså ta stikket.