Drikkeleker med spillkort

På et vorspiel er ofte drikkelekene i fokus, noe som skaper en god stemning før man går ut på byen. Kortspill kan fungere perfekt til formålet, og det finnes utallige varianter man kanskje aldri har hørt om før. Her kommer en rekker drikkeleker man kan spille med kort. I alle kortspillene må man ha en kortstokk, en vennegjeng og alkohol. Men husk, ta det med ro med drikkingen, det blir alltids nok av slikt utover kvelden. Det viktigste er å ha det morsomt og ”bryter isen” litt fortere.

Jug

Dette kortspillet går under mange forskjellige navn, slik som Cheat, Jukseren eller Løgneren, og hovedformålet er å jukse så mye man kan. Men blir man tatt, er det en selv som må trekke inn kortene og drikke en slurk. For de fleste i godt lag er nok ikke det noe problem.

Man starter med fem kort hver. Deretter legger man kort på bordet, med bildesiden ned slik at ingen kan se kortet. Man sier så hva man legger ut, slik at alle hører det. Nestemann skal nå avgjøre om forrige spiller snakker sant eller ikke, og agere deretter. Tror man på spilleren, legger man sitt kort ned, hvis ikke melder man Jug. Dersom man legger sitt kort, må det enten følge sorten, eller det må ha samme valør. Altså; dersom forrige spiller la ruter sju, må man enten legge et kort i ruter, eller en sjuer i de andre sortene. Ønsker man ikke å juge og ikke har slike kort, kan man trekke inn tre kort fra bunken. Men husk det er om å gjøre å bli kvitt kortene.

Kort i panna

Dette litt finurlige kortspillet passer for alle på hele vorspielet. Her får man utdelt et kort, som man klistrer på sin egen panne slik at alle bortsett fra deg selv ser kortet ditt. Det samme gjelder for alle de andre. Når alle har kortet klistret godt fast i panna, kan man begynne å by. Man byr da selvfølgelig antall slurker, shots eller bånnski. Enten så tør ikke de andre å by eller så sitter man igjen med en hard kjerne. Den med lavest kort, må drikke. Dette kan bli veldig morsomt, både fordi man ikke selv vet hva som er i panna, og fordi alle prøver å beherske seg slik at ikke kortet faller ned. I så fall må man ta en slurk selv.

Busstur

For å spille busstur må man ha en kortstokk og sitte rundt et bord. Legg kort ut som en pyramide, med spillsiden ned. Deretter deles resterende kort ut til deltakerne. Hver rekke i pyramiden har en verdi, og i denne sammenheng kalles verdiene antall slurker. Skal man spille lenge kan man velge en lav verdi, har man dårlig tid før bussen går ned til byen, kan man velge litt flere. Det kan være smart å avgjøre før man starter.

Så er drikkeleken i gang og man snur et kort i den nederste rekken. Kortet man snur er for eksempel en 10. Alle med valøren 10 kan vise sitt kort og dele ut antall slurker man ble enig om (for eksempel 2) til en motspiller. Nest rekke gir 3 slurker også videre. Man kan også velge å gi en slurk til en spiller og 2 til en annen, dersom man synes han ligger litt langt etter.

Nå er alle kortene i pyramiden snudd, og det er da bussturen starter. Har man kommet i virkelig god form, vil nok de fleste stille seg opp på rekke og tøffe av gårde. Det er ikke det man skal gjøre. Det er spilleren med flest kort igjen på hånda som er bussjåfør. En ny pyramide blir lagt opp, og bussjåføren trekker nå et kort fra hvert nivå opp til toppen av pyramiden. Her ligger det an til at spilleren må drikke en god del. Dersom det kommer et billedkort, må han drikke antall slurker, og fylle opp pyramiden med nye kort. Runden er ferdig når man klarer rekka uten å få et billedkort. Får man esset kan man velge å gi slurkene til en motspiller.

Det finnes mange måter å bruke kortstokken til drikkeleker, og ut over kvelden er det nok ikke lenger kortspillet som er i fokus.