Samlekortspill

Det finnes mange typer kortspill i verden. Opprinnelig kom kortspill til Europa via Kina og Silkeveien da den ble brukt som handelsvei mellom de store verdensdelene. Da tenker vi spesielt på den vanlige kortstokken med spar, kløver, hjerter og ruter. Det er vel kanskje kortspill som poker, amerikaner og idiot vi kjenner best her til lands. Men det finnes også andre typer kort som danner en helt annen sjanger innenfor kortspill.

Tema og samling

Samlekortspill er nemlig noe litt annet. Samlekortspill har som oftest et tema og poenget blir å samle opp en stor og verdifull samling, som man senere kan spille med mot andre samlere.

For å få tak i samlekort, handler man pakker med forskjellig antall kort i. Dermed vet man ikke på forhånd hvilke kort man får i samlingen, og i verste fall kan man få et man har fra før. Det man kan gjøre da er å bytte til seg kort med sine venner.

I mange av samlekortspillene arrangeres det store mesterskap hvert år, slik som NM og VM. I Norge går det også jevnlige turneringer og det sies at landet har en av de største fanskarene i verden i forhold til folketallet.

Den mest aktuelle og kjente samlekortserien er i dag Pokémon, som har sitt opphav i japansk barneleketøy. Pokémon er små skapninger som barn ofte samlet på, eller samlekort med ulik valør og tilgjengelighet. Dersom samlekortene er svært sjeldne, kan man i ettertid selge dem for mye penger på auksjon også videre. Samlekort har derfor fått en stor verdi for mange som er inne i miljøet.

En videreføring av Pokémon-konseptet er i dag Pokémon Og, som er et applikasjon-basert spill der man skal samle Pokémon i en virtuell verden ved hjelp av kartet på mobilen.

Det finnes utallig typer av samlekortspill, og noen av de mest kjente er:

*Magic the Gathering

*Final Fantasy

*Star Wars

*Dragon Ball Z

De fleste samlekortspillene tar utgangspunkt i en annen verden der det hersker gode og onde makter og utenomjordiske vesener. Det kan ta utgangspunkt i apokalyptiske scenario hvor man skal prøve å få herredømme og bygge verdener. Det kan hende spillet har opprinnelse fra en tv-serie eller dataspill, og det følger ofte med at man kan samle små figurer og lignende tilbehør.

Selve kortspillet har mange faser, og det er forskjellig fra kortspill til kortspill hvordan spillet utvikler seg. Slik som i Magic: the Gathering skal man etter tur legge sine kort som symboliserer landområde og trolldom.

Samlekortspill kan også kombineres med brettspill, hvor man beveger seg rundt på brettet etter som spillet utvikler seg.

I andre sammenhenger har man samlekortspill der man samler kort som skal settes inn i et album. Det kan være alt fra fotballspillere til filmhelter. Ofte kan det være klistremerker man limer inn i en bok som følger med. Eller det kan være kort som man plasserer i plastikklommer i boken.

Gamle fotballkort fra den kjente aktøren Panini, har fått stor verdi for samlere og interesserte over hele verden.

Nettsider

Det finnes en rekke nettsider hvor man kan lese om samlekortspill. Noen av disse er:

*outland.no

*1001spill.no

*spillsjefen.no

*gamezone.no

Dette er bare noen få av mange hundre nettsider hvor man kan lese om og handle samlekortspill. Panini har også sin egen nettside hvor man kan se på alle seriene og kortene man kan skaffe seg.

Fin hobby

Samlekortspill er en fin hobby å starte med, da den både krever tålmodighet og forhandlingsferdigheter. Når man har en fin samling kan man enten bytte kort eller spille de ulike spillene som følger med.

Mange av turneringene er store begivenheter verden over, og samles tusenvis av fans. I tillegg kan man vinne store pengepremier dersom man blir en god samlekortspiller og deltar i turneringer.