Gris – slik lærer du kortspillet
Kortspillet gris er et enkelt og morsomt kortspill som passer for barn og unge i alle aldre. Gris kommer kanskje av at den som taper blir en gris, men kan også ha noe med hvordan kortspillets spilles.
Det første man må kunne er kortstokken. Den består av fargene hjerter, ruter, kløver og spar. En utdeler deler ut 6 kort til hver spiller, mens den som sitter til venstre for dealeren får sju kort. Det varierer hvordan folk vil gjøre dette, og hvor mange kort man skal ha på hånden. En spiller kan sitte med kortene spar 3, spar kong, kløver ess, ruter 2 og ruter 4. Formålet er å få alle kortene i en farge.
Den som starter (altså den med sju kort på hånden), leverer ett kort fra seg som han ikke vil ha til neste spiller til venstre. Han leverer fra seg kortet kløver ess. Den neste spilleren tar opp kortet og ser på det. Denne spilleren har allerede 2 kløverkort, og tar da imot kløveren, og sender sin spar videre til neste spiller mot venstre. Nå har denne spilleren 3 kløverkort, og trenger tre til for å få alle like.
Når en spiller har fått seks like kortfarger, for eksempel ulike valører i hjerter, da leverer den fra seg det siste kortet til neste spiller. Uten at motspillerne ser det, skal den som har fått alle like, sette tommelfingeren diskret på bordkanten. Den siste som reagerer og gjør det samme har tapt runden og får en G. Så starter man på nytt, og den som kommer først til G-R-I-S har tapt.
Man må være observant når man spiller gris. Er det for eksempel 5 andre rundt bordet, må man prøve å lese ansiktsuttrykkene til motspillerne, følge med på raske bevegelser og ikke ha blikket festet i kortene sine. Noe velger kanskje å sette ut tommelen akkurat i det man er i ferd med å levere et kort over til neste spiller, og da må man være med slik at man ikke blir lurt.
Man må også passe på at dersom et kort har gått en hel runde, og man får igjen et kort, da skal dette byttes mot et kort i bunken.
Noen andre varianter finnes også. Når man har fått kortene man vil ha, så er det forskjellige gester man skal utføre:
*Kløver – klø seg i håret
*Spar – tommelen på bordkanten
*Ruter – peke på vinduet
*Hjerter – holde seg til hjertet
Det kan bli mange morsomme situasjoner når den ene spilleren klør seg i håret – og alle følger etter. Det viser seg at det virkelig klødde i håret og alle bryter ut i latter. Det er da man skal legge tommelen på bordkanten uten at noen av de andre oppdager det.
Er dette noe barna synes er morsomt, kan man lage alle mulige varianter av dette kortspillet. Man kan for eksempel bytte ut G-R-I-S med S-U-S S-C-R-O-F-A D-O-M-E-S-T-I-C-U-S (gris på latin), men da må man kanskje også ha en som fører stillingen.
Som drikkelek kan kortspillet være en vorspiel-vinner når gjengen er samlet. Da kan man velge å ta en shot hver gang man får en ny bokstav, eller tømme en hel øl dersom man får hele rekka. Man kan velge andre former for tegn, og man kan bruke andre ord som faller naturlig inn. Det er ikke umulig at folk har spilt kortspillet Purken, der man skal samle 14 kort i samme sort. Det er når alle har blitt litt bedugget, at de ikke skjønner at det ikke går an!