Kan du, så Canasta!

Er du på jakt etter nye kortspill som du kan introdusere for vennene dine, eller ønsker du bare nye utfordringer? Kortspillverden er full av overraskelser og morsomme kortspill, akkurat som Canasta. Det er et spill som kommer fra Sør-Amerika og på sitt mest utbredte var Canasta like populært som bridge. Canasta er et kortspill for 2-6 personer, men mest vanlig er det å spille to mot to. Skaff deg to identiske kortstokker, eller tre skal du se.

I kortspillet Canasta må man ha to kortstokker, og med kortene skal man lage kombinasjoner som gir poeng. En kombinasjon er Canasta som betyr kurv. Jokerne skal også brukes i Canasta, og akkurat som toerne, kan jokerne ha hvilken som helst verdi. Kortspillet har en innfløkt poengtavle og måter å regne ut hvem vinneren er. Men dette er noe man lærer seg etter hvert. Det kan være lurt å se på denne forklarende videoen.

Spillets gang

Hver spiller får utdelt 11 kort på hånden. Resten av kortene legges i en bunke på bordet. Det øverste kortet ligger med spillsiden opp.

Hver runde foregår slik:

  • Ta opp det øverste kortet, eller i visse tilfelle alle kortene vendt opp
  • Legg ned kombinasjoner av kort på bordet
  • Legg et kort tilbake i bunken

Man skal som i mange andre kortspill prøve å få flest mulig poeng. Man får poeng ved å samle like kort (minst tre i gangen) og bygge såkalte kurver, eller canastaer. De består av sju kort i samme valør. Det vil si at dersom man får sju sjuere, så har man en canasta. Som nevnt ovenfor kan man kombinere inn både jokere og toere for å skape canastaer. Et unntak er treerne. Den som først har en canasta på bordet, har åpnet spillet.

Tar man inn hele bunken, må man kunne legge en kombinasjon, men tar man inn et kort, må man ha et likt på hånden. Altså er det en femmer, må man selv ha en femmer på hånden. Har man kort på hånden når spillet avsluttes regnes disse som minuspoeng. Kort lagt ut i kombinasjoner på bordet gir plusspoeng. Jokere gir ekstra mye poeng, mens treerne kan gir forskjellig utfall. Har man røde treere kan de gi doble poeng i enkelte situasjoner, men har man bare en kan det føre til minuspoeng. Første lag til 5000 poeng har vunnet. En poengfordeling av variasjoner kan man finne på denne siden.

Samba – en variant av Canasta

Samba er et kortspill som er utviklet på de samme prinsippene som i Canasta. Man skal også her samle poeng gjennom å samle kortkombinasjoner som gir masse poeng. I Samba bruker man tre kortstokker med seks jokere. I Samba kan man også legge kortsekvenser, altså 4,5,6,7,8,9,10 eller andre kombinasjoner fram til 8 til ess, som gir poeng.

I Samba får man utdelt 15 kort på hånden. Spilleren som starter kan ta opp to eller alle kortene fra bunken. Deretter legger han eller hun en kombinasjon med minst tre kort på bordet og avslutter med å sake et kort som den legger øverste på bunken.

Ett tips i Samba kan være å samle på kort som 8,9 og 10 fordi de går igjen i så mange kombinasjoner.

Har man først lært seg Canasta, kan man kose seg en hel kveld med vennene sine. Canasta og Samba krever ikke så mye kunnskap, men det er viktig å tenke strategisk. Er man smart kan man lage kombinasjoner som gir de største poengsummene og ta laget til en etterlengtet seier. Kan du, så Canasta!