Tradisjonelle norske kortspill
Vikingene måtte være snartenkte, og det samme må spillerne som begir seg ut på norske kortspill. Vi skal se nærmere på de mest kjente norske kortspillene!
Gris er jo et godt eksempel, som kan spilles fra man er veldig liten. Gris er basert på to andre utenlandske spill; Pig og Spoons. Hele poenget er å ha det gøy, og man faktisk kan opptil 13 spillere delta med bare en kortstokk i aksjon. Spillerne sitter i en sirkel, enten på gulvet eller rundt et bord, og får utdelt fire kort hver. Målet er å få fire kort av samme sort, ved å sende et kort videre til spilleren på venstre side, mens du mottar et kort fra spilleren på din høyre side.
Det finnes to måter å spille på – enten med eller uten en kortbunke i midten. Det finnes også to forskjellige måter å avslutte hver runde på: i Pig må spillerne ta seg på nesen, mens i Spoons tar de en brikke fra en skål som inneholder en brikke for lite til at alle spillerne kan få en. Spilleren som er sist til å ta seg på nesen, eller ikke får seg en brikke, er eliminert fra spillet. Det er det samme i Gris, men i stedet for nesen eller brikke, må man legge tommelen sin på bordkanten.
Vanligvis mister taperen av runden et liv, men i noen versjoner blir man eliminert øyeblikkelig. Når man spiller med liv, så får man i Gris en bokstav i ordet GRIS for hvert tap – og når man har tapt fire runder og fått bokstavene GRIS, ja, da ble man gris, da!
Selv om Gris er et populært spill blant norske barnefamilier, er det nok tvilsomt at vi får sjansen til å spille det i et live casino i Norge med det første. Til det er det for barnslig og morsomt!
Et annet populært kortspill er Mattis. I den første fasen samler spillerne opp kort ved å vinne stikk. I fase to forsøker spillerne å bli kvitt kortene sine ved å slå ut kortene motstanderne spiller ut. Målet er å bli den første spilleren som blir kvitt alle kortene sine. Det er også en gammel skikk at taperen må ta på seg et stygt hodeplagg kalt Mattishætta.
Gnav er et tradisjonelt spill både i Norge og i Danmark, som spilles med en spesiell kortstokk med 42 kort. Det kan også spilles med brikker som ligner på bøndene i sjakk. Når de står på bordet ser alle like ut, men når de løftes opp kan man se forskjellige verdier under dem. Gnav er i nær slekt med det gamle, italienske spillet Cuccù, tyske Hexenspiel (heksespill) og svenske Byteskille. En variant kjent som Slabberjan spilles i Zeeland, Nederland, hvor nederlandske seilere importerte spillet på 1700-tallet da det var en betydelig mengde tømmerhandel mellom de to landene.